Stöd MUSEET! KÖP ETT ÅRSKORT ELLER GE EN GÅVA!

Kanalmuseet i Håverud är en del i Skålleruds Hembygdsförenings verksamhet. Huset där museet finns var fram till år 1968, kontor för pappersbruket Håfreströms AB. Vid nedläggning av sin fabrik i Håverud skänkte Håfreström AB byggnaden till Hembygdsföreningen som sedan dess driver museet helt ideellt.

Kanalmuseet belyser Dalslands kanals historia och har en stor samling av föremål och bilder. Efter kanalmuseets ombyggnad 1997, visas alla dessa föremål på ett pedagogiskt och fantasifullt sätt i sina rätta miljöer, där färg och form fått spelrum. Besökaren får möjlighet att färdas bakåt i historien i en stämningsfull atmosfär. Museet skildrar människornas liv längs älven, både före och efter kanalens tillkomst samt under byggandet av Dalslands kanal.

2018 fyllde Dalslands kanal 150 år och Kanalmuseet utökades med en ny utställning “Drömmen om en kanal”, en tidslinje från 1600-talet till nutid, med teckningar som illustrerar tillkomsten av kanalen och dess förverkligande till dagens turistled. Bilderna illustrerar olika milstolpar i relation till andra viktiga händelser runt om i Sverige och övriga världen.  Bilderna är gjorda av tecknaren Per-Anders Nilsson och vänder sig till barn och vuxna som vill veta mer om kanalens historiska och ekonomiska betydelse på ett pedagogiskt och lättsamt sätt.

I en annan del av museet finns nu utställningen om båtvarven, som fanns vid Upperudsälven under 1700- och 1800-talet. “Upperud ett maritimt centrum” är utställningen som är byggd på fil.d:r Christian Aarsruds bok med samma namn som utställningen.

Kanalmuseet finansieras av entréintäkter och medlemsavgifter från privatpersoner främst i Skålleruds socken. Vi erhåller ett årligt bidrag från Melleruds kommun. Våra utställningar har vi kunnat bygga tack vare eget arbete samt bidrag från Riksantikvarieämbetet och Dalslands Sparbank.

KÖP ETT ÅRSKORT
Nu öppnar vi möjlighet även till dig som inte bor i vår närhet att vara med och hjälpa oss att kunna fortsätta utveckla och bevara detta kulturarv. Du kan välja att köpa ett årskort för dig och din familj eller bara för dig själv. Familjekortet kostar 250 kronor och enskilt kortet 150 kronor. Du kan även välja att skänka ett annat belopp till oss. Alla bidrag är välkomna!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Arskort_Kanalmuseet_2020-653x425.jpg


Du kan sätta in din gåva på vårt bankgiro 5259-8281 eller genom att Swisha till 1233881455.
Glöm inte att skriva ditt namn och adress. För gåvor från 150 kronor och uppåt skickar vi till dig ett årskort som ger dig gratis inträde till Kanalmuseet under ett år från det datumet för din betalning.
Årskortet är personlig och kan inte överlåtas till en annan person.
Barn upp till 15 år kommer alltid in gratis i sällskap av en vuxen. Vid gåvor över 1000 kronor kommer ditt namn att finnas på vår tavla över skänkta gåvor till museets bevarande.

Är du ett företag som vill skänka en gåva eller sponsra oss på något sätt, kontakta oss per tel. 070-6402106

Tack för din gåva!

Skålleruds Hembygdsförening
Styrelsen